Tisková zpráva - Frisbeer Cup 2011

18/01/2011 11:21

 O víkendu 25.-27. února se ve velké hale atletického areálu SK Slavia Praha ve Vršovicích uskuteční Mistrovství České republiky ve freestyle frisbee -Frisbeer Cup 2011.  Finálové odpoledne proběhne v neděli 27. února od 13.00 do 16:00. Postupně se uskuteční finále smíšených párů, dvojic a trojic. 

Ročník 2011 je již pátým v pořadí a navazuje na tradici a mimořádné úspěchy předchozích ročníků. Je koncipován jako czech open, tedy otevřený turnaj, kterého se mohou účastnit i hráči ze zahraničí. Ti uvedenou možnost bezezbytku využívají, organizátoři očekávají přibližně sedm desítek hráčů z Evropy i ze zámoří.Tradičně nejsilnější zastoupení bude mít Itálie a Německo, účast potvrdili také hráči z USA. Českou republiku bude reprezentovat cca 15 hráčů.

Frisbeer Cup patří mezi přední světové turnaje, soustředí se na něj maximální pozorost hráčů i fanoušků freestyle frisbee. Ročník 2010 se stal největším halovým turnajem ve freestyle frisbee na světě. Tento status si bezpochyby udrží i nadcházející ročník 2011. O významu turnaje vypovídá i fakt, že se jej účastní kompletní špička tohoto sportu. V roce 2010 přijelo sedm hráčů z první světové desítky.

S ohledem na předpokldaný počet startujících a veliký zájem ze strany diváků byla jako místo konání vybrána hlavní hala atletického areálu SK Slavia Praha na Vladivostocké ulici. Tato lokalita je skvěle dostupná MHD, disponuje dostatčným zázemím jak pro stratující, tak i pro návštěvníky. Za celý víkend očekávají organizátoři návštěvnost v řádu 800-1200 diváků.  Pro všechny bude připraven bohatý doprovodný program, který umožní příchozím vyzkoušet si různé hry s frisbee, soutěžit o zajímavé ceny nebo se pokochat exhibicemi dalších špičkových českých sportovců:

Václav Klouda– sedminásobný mistr světa ve footbagu

Marek Svitek – šestinásobný mistr světa v kickboxu

Marek Musílek - přední český hráč freestyle fotbalu, účastník Red Bull challenge v Kapském městě

 

Pro lepší představivost přidáváme základní informace a odkaz na videa z minulých ročníků:

Co je to freestyle frisbee

Freestyle frisbee je jedním z odvětví her s létajícím talířem. Jeho princip spočívá v provádění akrobatických a technických triků s rotujícím diskem. Hráč od okamžiku nahození disku spoluhráčem předvádí celé sekvence těch nejlepšchí, nejtěžších a nejoriginálnějších triků až do okamžiku chycení a nového nahození spoluhráči. Soutěžními formáty jsou dvojice a trojice. Dvojice se dále dělí na kategorii open, mixed a women; trojice mají pouze kategorii open. O výsledku rozhoduje porota, která hodnotí tři kategorie (obtížnost, provedení a umělecký dojem). Rozhodujícími faktory jsou kreativita, technická zručnost, fyzická náročnost i originalita.

Systém rozhodování:

„Judging system“ je v mnoha směrech podobný například tomu z krasobruslení. Týmy předvádí připravenou sestavu triků za doprovodu zvolené hudby.
Jedno soutěžní kolo dvojic trvá čtyři minuty, trojice pak mají minut pět. Každý hráč se snaží o co nejobtížnější triky, které jsou vhodně začleněné do hudby, celý tým spolu kooperuje a předvádí synchronizované sestavy vzájemně navazujících triků. Šestičlenný panel rozhodčích je rozdělen na tři části, jednotlivé dvojice rozhodčích hodnotí kategorie obtížnost, provedení a umělecký dojem.

Odkazy:

Ilustrační video z Mistrovství Evropy 2008 v Praze.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/20955211286-petka-v-pomeranci/obsah/83999-frisbee/

Sestřih českých hráčů, Freestyle Frisbeer Cup 2009

https://www.youtube.com/watch?v=OKZtMCHrPUA

Informativní reportáž o turnaji:

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/20955211354-petka-v-pomeranci/?index[]=71915&index[]=71917&index[]=71918

 

 

Back
© 2010 All rights reserved.